Koor Stemvorming door Anjo van Hemert

Het Noorderkoor, een thematisch koor verbonden aan de H. Josephkerk in Gouda, heeft veel geleerd van de zanglessen van Anjo. In een blok van 4 weken en een blok van 2 weken hebben wij steeds voorafgaand aan onze wekelijkse repetitie een half uur les gekregen over o.a. zanghouding, ademhaling, klankvorming en het maken van een koorklank. Hierbij stonden we meestal in een grote kring en kregen duidelijke aanwijzingen en uitleg over wat het effect  van de oefening is.

Soms liepen we door elkaar en soms stonden we met z’n tweeën waarbij we nadrukkelijk bepaalde klanken moesten maken. Dit leidde soms tot grappige taferelen en een kakofonie van geluid. Het resultaat was dat je ongemerkt over een drempel ging. Door tonen te maken waarbij we bijvoorbeeld een werpbeweging moesten maken of de armen moesten spreiden merkten we ook dat we meer bereik hadden dan gedacht. Het heel geconcentreerd luisteren naar elkaar, soms met de ogen dicht, gaf een speciaal gevoel van verbondenheid.
Het koor heeft de lessen heel prettig gevonden en hoopt de geleerde technieken steeds meer in de praktijk te kunnen brengen.

Marleen Wijers
Het Noorderkoor - Gouda

 

Anjo van Hemert - Zangeres & Zangschool

van der Palmstraat 49 - 2802VD - Gouda

Telefoon: ​0182 601035
Of: 06 42990758

Facebook icon
LinkedIn icon

Website by BlinX Support